Na początku jest ekscytacja, fascynacja, sięganie po zawiłe przepisy,
stawianie sobie kulinarnych wyzwań...tak jakby niewyobrażalna ilość składników,
godziny spędzone w kuchni i wynik - skomplikowane danie (którego nazwy nie
wiadomo nawet jak wymówić) miało dać największą satysfakcję. I nagle przychodzi
taki moment, kiedy czujesz przesyt tego wszystkiego, kiedy pragniesz tego
najprostszego, prawdziwego smaku. Kiedy pęknięty, dojrzały, ciepły jeszcze od
słońca pomidor staje się największą rozkoszą dla podniebienia. Bo gotowanie to
wydobywanie smaku z każdego składnika, traktowanie każdego elementu
indywidualnie. Najprostsze danie może być nieziemskie, jeśli tylko składniki są
najlepszej jakości. Po co spędzać całe dnie na gotowaniu jeśli najłatwiejsze
potrawy dają najwięcej radości i satysfakcji.
Zwykłe warzywa - dynia,
bakłażan, cukinia, papryka, grillowane z dodatkiem ziół, pod koniec posypane
parmezanem naprawdę potrafią zaskoczyć swoim aromatem i smakiem ;)
Kupione warzywa i owoce nigdy nie będą smakować tak samo jak te wyhodowane samodzielnie. Po przepysznym, owocowym lecie zostały mi jeszcze na jesień winogrona, jabłka i pomidory. Ich smaku nic mi nie zastąpi ;)
Tak jak obiecałam dodaję przepis jednego z dań, które przygotowywałam podczas kursu w Akademii Kurta Schellera. Przetestowałam przepis na tarte, cykorię i bakłażana w domu - jest bardzo łatwy, szybki i przyjemny, dlatego polecam go wszystkim zabieganym roślinożercom i nie tylko ;)
Tarta z karczochów z serkiem Ricotta
Składniki:
-2 warstwy ciasta francuskiego
Nadzienie:
-150 g pokrojonych karczochów
-200 g serka Ricotta
-100 g świeżego twarogu
-1 jajko
-1 żółtko
-Sól i pieprz
-sezam
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie ze sobą serek Ricotta, twaróg, żółtko i przyprawy. Powstałą masą smarujemy jedną warstwę ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy karczochy i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Zlepiamy rogi, nacinamy ciasto na wierzchu, smarujemy (najlepiej za pomocą pędzelka) roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Cykoria
Składniki:
-Pokrojona w plastry pomarańcza
-1 posiekana cebula
-Cykoria
-Sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomarańczę i cebulę umieszczamy na patelni. Dodajemy cykorię, przyprawiamy do smaku, zalewamy do połowy wodą i dusimy do momentu, aż cykoria będzie miękka. Po ugotowaniu rozkrajamy cykorię na pół, wyjmujemy głąb i smażymy na brązowo z odrobiną cukru.
W bakłażanie robimy 5-6 podłużnych nacięć, w każde nacięcie wkładamy gałązkę świeżego tymianku. Następnie układamy tak przygotowanego bakłażana na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w wysokiej temperaturze około godziny. Upieczonego bakłażana przekrajamy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ.
Przekładamy na talerz, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! ;)
fotograf: Oleszka
pieczona dynia jest cudna!:-)
ReplyDeletewinogrona są przecudowne ;) chociaż wolę większe zielone ;D
ReplyDeleteKurcze wszystko wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie;) No chyba trzeba będzie spróbować ;)
ReplyDeletehttp://annaantje.blogspot.com/
Aż zgłodniałam ;)
ReplyDeletepysznie to wszystko wygląda :)
ReplyDeleteaż mam ochotę na winogrono haha ;D
ReplyDeleteAle pyszności, dostałam ślinotoku :D Poproszę po kawełeczku wszystkiego :P
ReplyDeleteBuziaki :*
mmm... pyszności ;) wszystko nie dość, że profesjonalnie zrobione to jeszcze podane ;) pooozdrawiam! ;*
ReplyDeleteStrasznie pysznie to wygląda:)
ReplyDeleteOd Twoich zdjęć zrobiłam się strasznie głodna :)
ReplyDeletePrzepis na pewno wykorzystam :D
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Aż się głodna zrobiłam...ale to prawda, że często te najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)
ReplyDeletemmm apetycznie wszystko wygląda :) aż zgłodniałam.
ReplyDeleteZapraszam do mnie na nowy post :)
Ależ pięknie wygląda to jabłko skropione rosą:)
ReplyDeletezgłodniałam :D niektóre zdjęcia aż rażą po oczach xd
ReplyDeletezapraszam na nowy post www.rubber-balloon.blogspot.com
jak to wszystko pysznie wygląda:) !
ReplyDeletemniam mniam :D i zgadzam sie, prostota zawsze sie sprawdza :)
ReplyDeletezapraszamy w wolnej chwili :)
wygląda wspaniale i jeszcze lepiej musi smakować ;)
ReplyDeletedobrze, że piszecie o jedzeniu
ReplyDeleteza dużo chudych ludzi jest dookoła nas
jesteś tym, co jesz
smacznego :D
takie pyszności na wieczór
ReplyDeleteGrilowane warzywka mniam mniam :) szczególnie cukinia :)
ReplyDeletepychotki
ReplyDeleteprzed chwilą jadłam obiad i znowu zgłodniałam przez te smakołyki ;dd
ReplyDeleteNie mogę oglądać takich smakołyków bo robie się głodna .
ReplyDeletewspaniałe zdjęcia!
ReplyDeletea teraz aż zgłodniałam... ;<
Zapraszam ;)
ojej, ale smakowicie :D
ReplyDeleteOMG, the food looks SOOOOOOOOOOOOOOOO good, I am hungry :p
ReplyDeleteale to wszystko smakowite :) jednak znając moje zdolności nie ugotowałabym tego..
ReplyDelete