Łososia można przyrządzać na milion sposobów,
dzisiaj jeden z najprostszych i moich ulubionych - lekki, letni, kolorowy -
idealny na taką pogodę ;)
Ryby, szczególnie morskie, powinniśmy jadać jak
najczęściej - 2,3 razy tygodniowo. Dlaczego te morskie są najzdrowsze? Tylko
one zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są nam niezbędne do życia, a nasz
organizm nie potrafi wyprodukować ich sam.
Jaką rolę odgrywają te dobroczynne tłuszcze?
- wzmacniają odporność
- zapobiegają nadciśnieniu
- obniżają poziom złego cholesterolu
- działają przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo
- poprawiają pamięć i koncentracje
- pomagają zwalczać depresję i napady agresji
Dlatego im ryba tłustsza tym zdrowsza. Nawet osoby dbające o linię nie
powinny się obawiać tych tłuszczów J Jednak ryby morskie zawierają także inne korzystne dla naszego zdrowia
składniki - witaminy A, D i E oraz różne związki mineralne, w tym jod.
Wniosek?
Pokochajmy ryby! Mam nadzieję, że dzięki mojemu przepisowi to nie
będzie takie trudne J
filet z łososia (ok. 100g)
pomidorki koktajlowe
rzodkiewki
rukola
sok i skórka z cytryny
świeża bazylia i tymianek
sól morska
pieprz
suszony majeranek,
mielona gorczyca
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Gotujemy rzodkiewki aż do uzyskania przez nie bladoróżowego koloru (woda
zafarjbuje się na fioletowo) przez około 15 minut. Wcześniej filet obtaczamy w
soku z cytryny, soli, pieprzu, majeranku, gorczucy i tymianku. Łososia
zaczynamy smażyć dopiero kiedy oliwa rozgrzeje się na patelni - smażymy aż do
uzyskania złocistej barwy z każdej strony - w tym celu często przekręcamy
łososia (czas smażenia zależy od grubości fileta). Następnie smażymy na
rozgrzanej patelni pomidorki koktajlowe przez około 3 minuty. Rukolę mieszamy z
liśćmi bazyli, wykładamy na nią przekrojone na pół, ugotowane rzodkiewki,
podsmażone pomidorki i łososia, całość polewamy sokiem z cytryny, łyżeczką
oliwy i octu balsamicznego, dekorujemy świeżym tymiankiem i startą skórką z
cytryny.
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania ;)
Porcja - ok. 250kcal
fotograf: Asia
Zrobiłam właśnie na kolacje, wyszło super ;)
ReplyDeleteJak ja uwielbiam łososia ! A w takie upaly jak dzis, to nic oprocz salatki nie chce sie jesc, chetnie wykorzystam przepis. U mnie za to zapiekanke owoce pod kruszonka, zapraszam i pozdrawiam ! :)
ReplyDeleteAż się głodna zrobiłam ;)
ReplyDeleteFenomenalny przepis. Ja jestem alergikiem na wiele produktów, jadam często ryby , a warzywa wręcz codziennie. W związku z wykluczeniem wielu produktów z menu, kończą mi się pomysły. Twój przepis kradne i z pewnością go wykorzystam! Aż mi się buzia cieszy:)
ReplyDeletePozdrawiam cieplo
Cleo
Dziękujemy za miłe słowa i cieszymy się, że przepis się podoba ;)
DeleteA ze znalazłam, tu jeszcze pare innych i fajne posty, obserwuje:)
ReplyDeletePięknie tu u Was! Dodałam bloga do obserwowanych:)
ReplyDeletedziękujemy bardzo! :)
DeleteMiło u Was dziewczyny. Co do rzodkiewki, spróbujcie pieczonej, jest pyszna;)
ReplyDeletedziękujemy i na pewno spróbujemy już wkrótce :)
DeletePięknie wygląda! łososia uwielbiam pod różnymi postaciami. Ta mi bardzo odpowieda i na pewno skorzystam z przepisu :)no i dodaję do obserowanych :)
ReplyDeletedziękujemy cieszymy się bardzo :)
DeleteCudna potrawa! I jakie kolory!!! Pozdrawiam :)
ReplyDeleteCool love this! Thanks for stopping by =)Would love to follow
ReplyDelete<3 Kelly
SavvySelections.blogspot.com
This looks amazing! I have to make it soon! Following you ;)
ReplyDeletewww.stills.rs
dziękujemy za wszystkie komentarze :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete