Friday 6 July 2012

Z serii obiady: łosoś na zielonej trawce

Łososia można przyrządzać na milion sposobów, dzisiaj jeden z najprostszych i moich ulubionych - lekki, letni, kolorowy - idealny na taką pogodę ;)

Ryby, szczególnie morskie, powinniśmy jadać jak najczęściej - 2,3 razy tygodniowo. Dlaczego te morskie są najzdrowsze? Tylko one zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są nam niezbędne do życia, a nasz organizm nie potrafi wyprodukować ich sam. 

Jaką rolę odgrywają te dobroczynne tłuszcze?
- wzmacniają odporność
- zapobiegają nadciśnieniu
- obniżają poziom złego cholesterolu
- działają przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo
- poprawiają pamięć i koncentracje
- pomagają zwalczać depresję i napady agresji

Dlatego im ryba tłustsza tym zdrowsza. Nawet osoby dbające o linię nie powinny się obawiać tych tłuszczów J Jednak ryby morskie zawierają także inne korzystne dla naszego zdrowia składniki - witaminy A, D i E oraz różne związki mineralne, w tym jod. 

Wniosek? 
Pokochajmy ryby! Mam nadzieję, że dzięki mojemu przepisowi to nie będzie takie trudne J

Potrzebne: 
filet z łososia (ok. 100g)
pomidorki koktajlowe
rzodkiewki
rukola
sok i skórka z cytryny 
świeża bazylia i tymianek
sól morska 
pieprz
suszony majeranek, 
mielona gorczyca
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

Wykonanie:
Gotujemy rzodkiewki aż do uzyskania przez nie bladoróżowego koloru (woda zafarjbuje się na fioletowo) przez około 15 minut. Wcześniej filet obtaczamy w soku z cytryny, soli, pieprzu, majeranku, gorczucy i tymianku. Łososia zaczynamy smażyć dopiero kiedy oliwa rozgrzeje się na patelni - smażymy aż do uzyskania złocistej barwy z każdej strony - w tym celu często przekręcamy łososia (czas smażenia zależy od grubości fileta). Następnie smażymy na rozgrzanej patelni pomidorki koktajlowe przez około 3 minuty. Rukolę mieszamy z liśćmi bazyli, wykładamy na nią przekrojone na pół, ugotowane rzodkiewki, podsmażone pomidorki i łososia, całość polewamy sokiem z cytryny, łyżeczką oliwy i octu balsamicznego, dekorujemy świeżym tymiankiem i startą skórką z cytryny. 
  
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania ;)

Porcja - ok. 250kcal

fotograf: Asia

17 comments:

  1. Zrobiłam właśnie na kolacje, wyszło super ;)

    ReplyDelete
  2. Jak ja uwielbiam łososia ! A w takie upaly jak dzis, to nic oprocz salatki nie chce sie jesc, chetnie wykorzystam przepis. U mnie za to zapiekanke owoce pod kruszonka, zapraszam i pozdrawiam ! :)

    ReplyDelete
  3. Aż się głodna zrobiłam ;)

    ReplyDelete
  4. Fenomenalny przepis. Ja jestem alergikiem na wiele produktów, jadam często ryby , a warzywa wręcz codziennie. W związku z wykluczeniem wielu produktów z menu, kończą mi się pomysły. Twój przepis kradne i z pewnością go wykorzystam! Aż mi się buzia cieszy:)

    Pozdrawiam cieplo
    Cleo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękujemy za miłe słowa i cieszymy się, że przepis się podoba ;)

      Delete
  5. A ze znalazłam, tu jeszcze pare innych i fajne posty, obserwuje:)

    ReplyDelete
  6. Pięknie tu u Was! Dodałam bloga do obserwowanych:)

    ReplyDelete
  7. Miło u Was dziewczyny. Co do rzodkiewki, spróbujcie pieczonej, jest pyszna;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękujemy i na pewno spróbujemy już wkrótce :)

      Delete
  8. Pięknie wygląda! łososia uwielbiam pod różnymi postaciami. Ta mi bardzo odpowieda i na pewno skorzystam z przepisu :)no i dodaję do obserowanych :)

    ReplyDelete
  9. Cudna potrawa! I jakie kolory!!! Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  10. Cool love this! Thanks for stopping by =)Would love to follow

    <3 Kelly
    SavvySelections.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. This looks amazing! I have to make it soon! Following you ;)

    www.stills.rs

    ReplyDelete
  12. dziękujemy za wszystkie komentarze :)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...