Wednesday 1 August 2012

Z serii śniadanie to podstawa - porridge w wersji letniej


Kontynuujemy naszą serię śniadaniową, tym razem banalnie prosty przepis na porridge - czyli nic innego jak rozgotowane płatki owsiane. Nie brzmi to może zbyt zachęcająco, poza tym sama porrige nie jest zbyt wyględna. Gdy ją pierwszy  raz ujrzałam określiłam ją mianem "szarej papki". Jednak nie pozwolę na nią powiedzieć złego słowa od momentu, kiedy uratowała mnie od śmierci głodowej (przynajmniej rano) w pewnym ultra amerykańskim hotelu, w którym na śniadaniu zostałam osaczona przez liczne słodkie bułeczki, ciasteczka, gofry, pankejki oraz inne słodkości i dopiero na szarym końcu dostrzegłam "szarą, bezkształtną papkę". Zaryzykowałam i skosztowałam tego specjału. Jeżeli mam być szczera to sama owsianka na wodzie nie powala smakiem, ale właśnie to, że jest dla niektórych za mdła dla mnie jest akurat zaletą. Dzięki temu, że jest delikatna w smaku może się ciągle zmieniać - raz być przyrządzona na słodko, drugi raz na słono, a jeszcze innym razem na ostro. Latem najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i warzywami, za to zimą idealnie się komponuje z suszonymi owocami, orzechami, nasionami, powidłami lub rozgrzewa w towarzystwie przypraw korzennych. 

Dlaczego porridge jest idealna na śniadanie?
·        zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. 
·        zawiera witaminę B6, która poprawia pamięć, koncentrację i przyswajanie wiedzy
·        zawiera cynk i krzem, który dobroczynnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
·        zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i jednocześnie hamuje na długo uczucie głodu

Potrzebne: (na 1 porcję)
200ml wody (trochę mniej niż szklanka)
4 łyżki płatków owsianych
pół dojrzałego banana
+ na co tylko macie ochotę ;)
świeże i suszone owoce, orzechy, nasiona (lepsze są lekko podprażone na patelni), miód, powidła, czekolala, jogurt, karmel, mak, imbir, cynamon...

Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy rozgnieconego banana i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy płatki zaczną wypływać ku górze zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową porridge nakładamy do miseczki i posypujemy czym tylko chcemy - ja najbardziej ją lubię z malinami i borówkami ;)

Innym razem pokażę wersję na słono i ostro ;)

Smacznego! ;)

Porcja ok. 200kcal

fotograf:  Oleszka

18 comments:

  1. Ile mniejwięcej zajmuje przygotowanie? Rano głównie zależy mi na czasie i nie wiem czy to potrawa dla mnie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na szczeście nie za długo, ok. 5-7 min ;)

      Delete
  2. Wygląda pysznie :) Zrobię sobie kiedyś na śniadanko jak kupię płatki owsiane > Mniam :)

    ReplyDelete
  3. Ohh YES. I love it!!!

    ReplyDelete
  4. wygląda pysznie .
    obserwujemy ?
    bardzo mi zależy.
    http://fashion-our-lives.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Jejku, jak ja kocham śniadania! Przed chwilą zjadłam bardzo podobne do tego które przedstawiłaś, ale moje było bardziej owsiankowe i dodałam trochę dżemu malinowego, który moja babcia wczoraj zrobiła :)

    ReplyDelete
  6. Wygląda znakomicie! Ja już obserwuję :>

    ReplyDelete
  7. Z tymi owocami wygląda bardzo smacznie. A jeśli do tego jest to zdrowe i takie proste, to chyba muszę sama spróbować. :D

    ReplyDelete
  8. wygląda przepysznie. szkoda, że nie mogę jeść płatków owsianych :(

    ReplyDelete
  9. hmmm wygląda smakowicie, sama uwielbiam takie dania na śniadanie ;)

    ReplyDelete
  10. that good looking <3
    xxx

    www.esteephs.blogspot.com.es

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam paciaje wszelkiej maści:) tak więc napewno Twój przepis jest wart grzechu:)

    ReplyDelete
  12. o matko, chcę taką miseczkę w kształcie serca! :)

    ReplyDelete
  13. dziękujemy za wszystkie komentarze! :)

    ReplyDelete
  14. Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.
    Pozdrawiam

    Stop by my web site; spis stron

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...