Tuesday, 24 July 2012

Z serii śniadanie to podstawa - w koszulce na aromatycznej kaszy

Dla mnie śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, choć nie ulega wątpliwości, że ile różnych kultur i narodowości tyle różnych odmian śniadań. Jednak jedno jest pewne - małe czy duże - śniadanie po prostu musi być! Daje energię na dobry początek dnia ;)

Francuzi delektują się o poranku świeżym, maślanym croissantem maczanym w aromatycznej kawie z dużą ilością spienionego mleka lub dodatkowo osłodzonego konfiturą morelową. Natomiast mieszkańcy krajów śródziemnomorskich (Włosi, Hiszpanie, Grecy) po obfitym ucztowaniu do późna w nocy witają dzień tylko filiżanką espresso (ewentualnie z jakimś słodkim dodatkiem - np. ciasteczkiem). Najbardziej znane jest oczywiście śniadanie angielskie - rozpoczyna się sokiem z pomarańczy lub grejpfruta, do tego porridge (owsianka ugotowana na wodzie), nie może oczywiście zabraknąć jajek sadzonych na bekonie, smażonych kiełbasek, grillowanego pomidora czy fasolki w sosie pomidorowym. Na pierwszy rzut oka może wydawać się za tłuste, za ciężkie i ogólnie mało zdrowe, ale uważam, że jest to jedno z najbardziej wartościowych śniadań. Na pewno lepsze od zapychających słodkich bułek, nadmuchanych słodkich kuleczek z mlekiem czy pseudojogurtów - z większą ilością chemii niż samego mleka. Nie musimy od razu pochłaniać wszystkich składników tego kultowego śniadania, ale na pewno poranny świeżo wyciskany sok jest dobrym nawykiem, porridge ze świeżymi owocami jest przepyszna, sycąca i do tego wartościowa, a jajka to przecież niezastąpiona bomba białkowa i witaminowa. Bekon też od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) We wszystkim trzeba znaleźć umiar, wybierać to co najwartościowsze i jeść różnorodnie. Śniadanie nie powinno być monotonne, nasz organizm potrzebuje różnych składników odżywczych, każde też powinno zawierać białko, węglowodany oraz witaminy. Na szczęście inspiracje do coraz to nowszych śniadań nigdy się nie kończą. Choćby takie jajko - można je przyrządzać na milion sposobów: na miękko, na twardo, sadzone, jako jajecznica, omlet lub bardziej wyrafinowanie - gotowane w szklance po wiedeńsku lub wersja amerykańska czyli jajka benedict, gotowane w koszulce i podawane na tostach z plastrem szynki. Zresztą Amerykanie też mają swoje tradycje śniadaniowe - oczywiście śniadanie angielskie cieszy się tam dużym powodzeniem, ale z moich obserwacji wynika, że mieszkańcy USA najczęściej wybierają śniadanie na słodko - czyli pancakes lub gofry z syropem klonowym albo z wszechobecnym masłem orzechowym, nawet kiełbaski są cynamonowe! Trzeba też wspomnieć o nowojorskich bajglach z różnymi nadzieniami - ulubionym porannym dodatku do kawy Nowojorczyków. Daleki wschód to kolejne inspiracje  - chińskie pierożki i inne małe przekąski, zwane dim sum czy japońska zupa miso to tamtejsze propozycje śniadaniowe.


Cóż...pomysłów na śniadania jest nieskończenie wiele i mam nadzieję, że jakiś mój przepis się spodoba i zagości u kogoś na dłużej o poranku ;)
Na początek serii moje niedawno wymyślone śniadanie (przeżywam fascynację jajkiem w koszulce ;)), trochę bardziej czasochłonne niż inne, ale w końcu są wakacje, więc można trochę dłużej pobawić się w kuchni - szczególnie z jajkiem w koszulce - zabawa gwarantowana! :)


Potrzebne:
jajko
kasza gryczana (ok. 30g)
mały pomidor (u mnie malinowy)
bardzo mały ogórek lub pół mniejszego (u mnie z ogródka - więc nie jakiś olbrzym ;))
większa rzodkiewka
natka świeżej pietruszki
ocet (u mnie balsamiczny, ale nie polecam - moje białko ma przez to ciemniejszy kolor)*
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
I etap - kasza
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu, pilnujemy czasu, żeby jej nie rozgotować! Najlepiej to zrobić wieczorem, bo rano może być za mało czasu ;)
II etap - jajko w koszulce
Gotujemy wodę z dwoma łyżkami octu, kiedy się zagotuje, zmniejszamy nieco ogień i wbijamy do środka z jak najniższej wysokości surowe jajko. Jajko powinno się błyskawicznie ugotować (ok. 2 min), po tym czasie wyciągamy je z wody bardzo delikatnie! (najlepiej łyżką cedzakową). Odkładamy ostrożnie na talerz i szykujemy się na drugi etap ;)
III etap - kasza z warzywami
Najpierw kroimy wszystkie warzywa (pomidor, ogórek i rzodkiewka) w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy kaszę i warzywa. Smażymy ok. 10-15 min, co jakiś czas mieszamy, w tym czasie możemy pokroić natkę pietruszki. Pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę, sól i pieprz. Przekładamy na talerz, na wierz delikatnie kładziemy wcześniej przygotowane jajko, ewentualnie dekorujemy jeszcze pietruszką.
IV etap - ...J
Najlepsza część - przekrajamy delikatnie jajko, z którego powinno wypłynąć płynne żółtko...- dla mnie zmieszane z przesyconą smakiem i aromatem pomidorów kaszą, chrupiącym ogórkiem i rzodkiewką - po prostu poezja o poranku ;) - ale ja po prostu kocham jajka pod każdą postacią! 

*ocet powinien być normalny (nie balsamiczny), bo inaczej (co widać na zdjęciach) białko będzie trochę ciemniejsze - ale na szczęście smak pozostaje ten sam ;)

Smacznego! ;)

Porcja ok. 215kcal 
fotograf: Asia

15 comments:

  1. ja niestety nie lubię śniadań i gdy je zjem to jest święto :DDD

    ReplyDelete
  2. Mi kasza bardziej pasuje na obiad:)

    ReplyDelete
  3. Hello there,

    I just found your blog and I liked it. You're super cute.
    I'm following you and I have a new post on my blog, you're welcome to visit it XX

    Trendy Feeling

    ReplyDelete
  4. Mniam. Aż chciałoby się rzec: "śniadanie mistrzów" :)

    ReplyDelete
  5. It looks amazing!

    www.stills.rs

    ReplyDelete
  6. Fajne, ale raczej na obiad:) To jest baaaardzo pożywne śniadanie:)

    ReplyDelete
  7. niestety nie umiem gotować, ale może podeślę przepis mojej babci ;)

    ReplyDelete
  8. smakowicie wygląda, szkoda że nie umiem gotować ;p

    ReplyDelete
  9. Wygląda pysznie! Jedynie nie lubię pietruszki, ale zawsze mogę zrobić bez ;) Pozdrawiam, Optymistyczna :)

    ReplyDelete
  10. Ja też uwielbiam jajka pod każdą postacią, a na śniadanie to raczej na słodko, robię sobie puszysty kogiel mogiel:)

    ReplyDelete
  11. Jak apetycznie to wygląda ;) no i mało ma kalorii ;) coś dla mnie. Chyba się skuszę ;>

    ReplyDelete
  12. wygląda super apetycznie i elegancko :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...