Thursday, 12 July 2012

Z serii obiady - ekspresowy makaron

Makaron, kluski, kluchy, kluseczki - od zawsze słyszymy, że tuczące, niezdrowe, zapychające i najlepiej to w ogóle omijać je z daleka, jeśli nie chce się wyglądać jak taka tłusta "klucha". Cóż... tak jak większość rzeczy, tak i makaron ma swoje dwie strony, jednak tylko od nas zależy, którą wybierzemy - dobrą czy złą. 


Lubimy wszystko, co białe - biały chleb, nadmuchane bułki, białą mąkę, biały ryż...przykłady można by mnożyć, ale ogólnie rzecz ujmując lubimy wszystko, co jest w najwyższym stopniu przetworzone i jednocześnie oczyszczone ze wszystkich wartościowych składników. W efekcie zostaje nam tylko prosty cukier, który błyskawicznie dostaje się do krwi i po chwili znów jesteśmy głodni. Nie wspomnę już o różnych spulchniaczach, polepszaczach i innych środkach chemicznych, które tylko napędzają głód. 
Więc co robić, zrezygnować ze wszystkich produktów pszennych? Absolutnie nie! One powinny stanowić podstawę naszej diety, ale zamiast białych zapychaczy wybierajmy chleb pełnoziarnisty, Muesli z pełnego ziarna, makaron razowy lub z pszenicy durum, niełuskaną kaszę, ciemny lub dziki ryż. Dlaczego? Takie nieprzetworzone produkty zawierają wszystko czego potrzebuje nasz organizm: cukry złożone (powoli przedostają się do krwi dzięki czemu przez długi czas czujemy się syci), roślinne białko, wiele witamin i przede wszystkim dobroczynny błonnik, który poprawia proces trawienny (sam nie ulega strawieniu, dlatego od niego nie przytyjemy), oczyszcza jelita z niestrawionych resztek pokarmu oraz zalegających toksyn. 
Dlatego nie bójmy się makaronu i bierzmy przykład z Włochów. Ich makaron zrobiony jest z niskokalorycznej pszenicy durum, gotują go al dente, co powoduje, że jest szybciej trawiony i w mniejszym stopniu przyswajany. Poza tym zamiast zapychających mięsnych, tłustych sosów wybierają te zdrowsze - na bazie oliwy, ziół, warzyw czy serów. 
Dzisiaj jeden z moich pierwszych przepisów na makaron - prosty i oczywisty, ale chyba o to właśnie w jedzeniu chodzi - żeby ze zwykłych, naturalnych składników stworzyć coś pysznego, żeby zarówno gotowanie jak i późniejsze spożywanie było przyjemnością ;)


Potrzebne:
porcja (ok. 50g) ulubionego makaronu z pszenicy durum - ja użyłam tagliatelle
pomidorki koktajlowe
3 -4 łyżki śmietany 12%
ser gorgonzola (ok. 15g)
świeże liście bazylii
suszony majeranek, tymianek
oliwa z oliwek 
pieprz
sól

Wykonanie:
Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu  (pilnujemy czasu, żeby makaron się nie rozgotował!) - najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie al dente. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy ok. 3 minuty pomidorki koktajlowe, następnie dodajemy do nich na patelnie ugotowany makaron, śmietanę, ser, część wcześniej pokrojonej bazylii, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Smażymy i  jednocześnie mieszamy energicznie wszystkie składniki drewnianą łyżką przez około 1-2 minuty, aż do rozpuszczenia się sera. Przekładamy na talerz i dekorujemy pozostałą częścią świeżej bazylii. 

Smacznego! ;)

Porcja ok. 290kcal 

fotograf: Asia

45 comments:

  1. Mniammm, smakowicie wygląda :)

    ReplyDelete
  2. zrobiłaś mi strasznej ochoty na makaron! :)

    ReplyDelete
  3. Dlatego własnie staram sie jesc razowy makaron i pieczywo.Wtedy jestem bardziej syta ;)

    ReplyDelete
  4. Po mimo tego, iż jestem dopiero co po obiedzie nabrałam strasznej ochoty na makaron! :)
    Pozdrawiam i zapraszam

    ReplyDelete
  5. mniam wygląda smakowicie! a u mnie na blogu się nie wyświetlacie, może to dlatego że nie macie avatara do konta :)

    ReplyDelete
  6. This is awesome! Great blog, loved it! Come by and let's follow each other? I'd love to do that;) xx

    ReplyDelete
  7. Super post, bardzo ciekawy, choć ja już to wszystko wiem ;)
    W Twoim wykonaniu ten makaron az sam prosi się o zjedzenie:)

    ReplyDelete
  8. love your blog <3 It's really fantastic <3 may we can follow each other? :D

    ReplyDelete
  9. aa aż się głodna zrobiłam :) chętnie wypróbuje :) obserwuje i zapraszam;)

    ReplyDelete
  10. ooooo that looks delicious, love the pop of colour from the cherry tomatoes

    http://monstermagpie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Cudownie smacznie wygląda:):):) Jutro chyba sobie zaszaleję z makaronem:):) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  12. yummy!:) looks amazing!! would you like to follow each other on GFC and bloglovin? let me know!:))

    Leonor
    thesparklinglemon.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. thanks for stopping by, happy to follow you back! xx

    ReplyDelete
  14. Wygląda naprawdę smakowicie! ;)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie,może obserwujemy? ;)

    ReplyDelete
  15. super. Ja tez lubie kluski......:)

    ReplyDelete
  16. Poproszę z dostawą do domu! :)

    ReplyDelete
  17. yum! cute blog, let's follow each other! x

    ReplyDelete
  18. wygląda pysznie:)

    http://shinybox.pl/?ref=937b1da zapraszam do rejestracji :) możesz otrzymać pudełko kosmetyków zupełnie za darmo !

    ReplyDelete
  19. lovely photos

    http://sazistopsecret.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. ja też już obserwuję :)
    a makaron wyglada pysznie!

    ReplyDelete
  21. totally craving

    http://sazistopsecret.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Z przyjemnością obserwujemy :))

    ReplyDelete
  23. I am now following you too:))

    Leonor
    thesparklinglemon.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. I am already following as Corina Popa.
    Have a lovely day!

    http://simplement-heureuse.blogspot.ro/

    ReplyDelete
  25. Hello,
    just found your blog...it's amazing! Mnaaam. 290 kcal is super ;-).
    Great blog, maybe you want to follow each other? I’ d be very pleased if you like my blog enough to follow it and I will follow yours of course! I wish you lots of success and will surely come back often!
    Kisses..
    Vivi

    ReplyDelete
  26. Excellent Working Dear Friend Nice Information Share all over the world i am really impress your work Stay Blessings On your Work...God Bless You.
    web designers in bradford
    hire bike london
    affordable web designers in uk

    ReplyDelete
  27. That looks really lovely! We need to cook more haha.
    All the best,

    Jana & Vanessa from Berlin

    ReplyDelete
  28. Bardzo dziękuje za komentarz i obserwację. Ja także dodaję :) Pozdrawiam, Optymistyczna

    ReplyDelete
  29. Również z chęcią poobserwuję, danie wygląda smakowicie :D

    ReplyDelete
  30. Makaron we wszystkich mozliwych wariacjach - ulubione danie biegaczy; pokażcie mi biegacza, który wygląda jak "klucha", juz prędzej jak spaghetti:) uwielbiam wersję aglio, olio, pepperoncino (czyli bez śmietany ale za to z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  31. aż zgłodniałam, wygląda przepysznie :)

    ReplyDelete
  32. awesome! Started following you now. I'll be here very often looking for express food recipes!

    ReplyDelete
  33. Również dodałam do obserwowanych! ;)

    ReplyDelete
  34. that looks yummy :9
    nice post! wanna follow each other? i love making friends

    xx

    ReplyDelete
  35. bardzo fajnie wygląda! przydatna notka, bo nigdy nie mam czasu na żaden normalny obiad:) przepis na pewno wypróbuję!! pozdrawiam i zapraszam do siebie, masz może ochotę się poobserwować? :) buziaki!

    ReplyDelete
  36. Hello,
    thank you for lovely comment on my blog. I following you too.
    Looking forward to more of your posts! :-**
    Beautiful day!
    Vivi

    ReplyDelete
  37. Ciekawy blog. :) Oczywiście zacznę go obserwować.
    Zapraszam również do odwiedzenia mojego.
    Pozdrawiam. :)

    ReplyDelete
  38. dziękujemy za wszystkie komentarze :)

    ReplyDelete
  39. Swietny blog ! wspaniałe stylizacje !! bardzo mi sie podoba !!! zapraszam do siebie mfashion88.blogspot.com i oczywiscie obserwuje !:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...