Saturday 15 September 2012

Akademia Kurta Schellera - uczta wegetariańska


Nikt nie powinien być do niczego zmuszany, a szczególnie do gotowania..., albo to kochasz albo nienawidzisz, ja zaliczam się do tej pierwszej grupy J
Nie wystarczy dobry warsztat i przygotowanie, jeżeli nie masz radości z przygotowywania potrawy to i tak nic z tego nie wyjdzie. Gotowanie to sztuka, a prawdziwy kucharz to artysta, który potrafi manipulować wszystkimi zmysłami...jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to uczta dla zmysłów - potrawa powinna być jak dzieło sztuki, które łączy w sobie nieziemski smak i zapach oraz obłędny wygląd. Nie chodzi o to by było idealnie, zbyt skomplikowanie, czasem niesamowity smak ukryty jest w najprostszych składnikach, trzeba go tylko wydobyć, delikatnie podkreślić. Jedzenie jest chyba jedyną rzeczą, która w tak niezwykły sposób łączy ludzi, różne kultury, tu nie potrzeba słów, ważne są tylko zmysły.


Dlaczego zaczęłam swoją przygodę z Akademią Kurta Schellera? Nie zamierzam raczej zostać profesjonalnym kucharzem, po prostu jedzenie i gotowanie jest moją wielką namiętnością. Chcę poznawać nowe potrawy i smaki, samodoskonalić się, po prostu spędzić miło czas w towarzystwie przepysznych aromatów, prawdziwego Mistrza Kuchni oraz innych pasjonatów gotowania. Nastrój podczas kursu jest cudowny, na samym początku atmosfera jest trochę spięta (nikt się nie zna), ale po chwili Kurt Scheller potrafi ją doskonale rozładować, potem wspólne gotowanie staje się już tylko przyjemnością i zabawą ;)

 Kurt Scheller, jego słynne wąsy i beret ;)



Na moim pierwszym kursie gotowaliśmy tylko wegetariańskie potrawy, które wcale nie są nudne i bez smaku jak niektórzy uważają. Przedstawiam Wam sześć potraw, które przygotowywałam. Wybierzcie jedną, a ja postaram się ją odtworzyć, umieścić zdjęcia, wszystkie wskazówki i oczywiście przepis na blogu ;)

Terryna z koziego sera i Mascarpone na liściach winnych z malinami

 Naleśniki z beszamelem i grzybami

 Gratynowane figi

 Tarta z karczochów z serem Ricotta z dodatkiem pieczonych bakłażanów i cykorii

Pietruszkowy crème brûlée z vinaigrette orzechowym i Białe szparagi z sosem vinaigrette


Kurt Scheller i jego uroczy pies ;)

fotograf: Oleszka
miejsce: Akademia Kurta Schellera

43 comments:

  1. hahaha wąsy to on ma niezłe :D

    ReplyDelete
  2. piszesz o gotowaniu jak nawiedzona

    ReplyDelete
    Replies
    1. to dobrze, że o jedzeniu piszecie bo przynajmniej widać, że nie jesteście pochłonięte manią odchudzania :P

      Delete
  3. może i wegetariańskie, ale wyglądają smacznie;)

    ReplyDelete
  4. mm..wyglądają pysznie :)
    zapraszam do siebie.
    nowa notka!

    ReplyDelete
  5. niektóre dania wyglądają naprawdę przepysznie :)

    ReplyDelete
  6. przepysznie to wszystko wygląda ! ;)

    ReplyDelete
  7. Wygląda to wszystko bardzo apetycznie :) osobiście, nie znam się na kuchni wegetariańskiej i pewnie jak większości wydaję mi się to mdłe i bez smaku :)(chodzi mi o całe dania, warzywa gotowane ubóstwiam :D) i teraz patrzę na te zdjęcia i jestem w szoku (szczególnie spodobała mi się Terryna z koziego sera) :) czekam na post o daniach wegetariańskich :D

    http://linde-lo.blogspot.com/ - Moda w moim stylu :)
    Obserwujemy?

    ReplyDelete
  8. Wonderful photos. :)

    Your blog is awesome! I'm your new follower.
    By the way my sister and me have a new blog. We would like to if you can visit it and if you will be like it so become a new follower. Thanks :)

    http://r0s3s4rebl4ck.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  9. super zdjecia tych wszystkich potraw ;) napewno sa smaczne ;D
    zazdroszcze kursu ja ostatnio mysle o kursie cukierniczym ;p

    ReplyDelete
  10. Możesz coś więcej powiedzieć o samym szkoleniu, ogólnie czy polecasz ( dla amatorów ;] )? Są warte ceny?
    ii mówisz "na moim pierwszym kursie", tzn że w planach następny czy już był :)
    Zuza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kursy są świetne i na pewno mogę je polecić, właściwie wszyscy to amatorzy, łączy nas miłość do gotowania ;)
      Kursy jednodniowe kosztują 220zł, a wszystkiego możesz się dowiedzieć ze strony akademii: www.schelleracademy.pl
      Byłam już na kursie sushi, kuchni włoskiej, a w ten poniedziałek czeka na mnie kuchnia chińska ;)
      Te kursy stały się już moim uzależnieniem ;)

      Delete
  11. A, chciałabym poznać przepis na Terrynę z koziego sera :)

    Zuza

    ReplyDelete
  12. seems like so tasty..

    anyway I already following back. thank you for following me ;)

    xoxo
    www.jiglycious.com

    ReplyDelete
  13. Wow, sporo tych kursów masz za sobą :) Widać, że kochasz gotować, a dania wyglądają obłędnie <3

    W wolnej chwili zapraszam do siebie, oraz zachęcam do udziału w rozdaniu.

    ReplyDelete
  14. WOW, everything looks nice :D

    XoXo
    http://abudhabifood.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Rewelacja! Ja też uwielbiam gotować, ale chyba nie aż do tego stopnia co Ty :) Niemniej jednak sama jestem wegetarianką, więc takie potrawy to dla mnie faktycznie uczta!

    ReplyDelete
  16. Ja kucharzenia uczyłam się małymi krokami, byłam dość oporna, tym bardziej, że nie jadałam obiadów. Po wizytach w szpitalu musiałam wszystko zmienić i nauczyc się funkcjonować w kuchni i sama sobie gotować.
    Nie spodziewałam się, że może to przynieść tyle radości i satysfakcji.
    Uwielbiam eksperymentować i poznawać nowe smaki, pokochałam przyprawy i zioła. Uwielbiam kuchnię azjatycką i owoce morza:)

    Pozdrawiam
    Cleo-inspire

    ReplyDelete
  17. Kochana, pokaż jak wszystkie przygotować ;) Wszystko wygląda mega smacznie:) Uwielbiam taką kuchnie;)

    http://annaantje.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Wiem, że potrawy wegetarianskie mogą byc pyszne, bo sama od wielu lat nie jem mięsa, ale przyznaje ze smutkiem, że niestety nie tak wygląda mój typowy posiłek... Ślinka leci i zjadłabym wszystko (no moze oprócz terryny, bo koziego sera nie lubię:)). A w szcególności zaciekawił mnie pietruszkowy creme brulle.

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  19. oj, jak to wszystko smacznie wygląda :3

    ReplyDelete
  20. Haha najlepsze są wąsy! :D
    Bądź, co bądź jedzenie wygląda niesamowicie!!

    Zapraszam do siebie na mały ShopMyClothes :)

    ReplyDelete
  21. niestety nie jestem fanką takiego jedzenia :)

    ReplyDelete
  22. O ja! Też chciałabym iść na taki kurs ;). Ale z braku czasu mogę tylko poprosić Ciebie o te przepisy tu na blogu ;). Kochana, ja bym chciała wszystkie :P Ale jeśli można wybrać tylko jeden, to mnie zaintrygowała :

    Tarta z karczochów z serem Ricotta z dodatkiem pieczonych bakłażanów i cykorii ;).

    P.S. Pięknie napisałaś ten tekst o jedzonku ;).

    Buziaki :*

    ReplyDelete
  23. Pietruszkowy crème brûlée z vinaigrette orzechowym i Białe szparagi z sosem vinaigrette

    ReplyDelete
  24. wow everything looks delicious!

    jessica
    http://www.jumpintopuddles.com

    ReplyDelete
  25. o kurcze, jakie świetne... (; poproszę przepis na tartę

    ReplyDelete
  26. Świetne te kursy.. Podasz przepis na jakieś danie z nich ? Fajny blog,jesteśmy tu pierwszy raz,ale na pewno nie ostatni. Zapraszamy do nas,na http://our-individual-world-of-fashion.blogspot.com/. Może Ci się spodoba i zaobserwujesz lub skomentujesz nas blog ? Obserwujemy ? ;)

    ReplyDelete
  27. szkoda, że nie "czuję" gotowania :)

    ReplyDelete
  28. zdecydowanie należę też do tej pierwszej grupy :) kiedyś chętnie wybiorę się na jakiś kurs, to na pewno.

    ReplyDelete
  29. Bardzo chętnie poznałabym przepis na pietruszkowe creme brulle! :D wygląda wspaniale, zresztą jak wszystko!

    ReplyDelete
  30. Such fantastic pictures !m drooling over ...
    Following you,please follow back to keep in touch through comments!

    Snoozer Loser Terrarium print scarf giveaway!!

    ReplyDelete
  31. taki kurs to na pewno świetna sprawa :) wszystkie potrawy wyglądają pysznie :)

    ReplyDelete
  32. Ajajaj, tyle smakowitości. Aż ślinka cieknie. ^^

    ReplyDelete
  33. Ten creme brulle pietruszkowy brzmi niezwykle podniecająco:)

    ReplyDelete
  34. wszystko wygląda niesamowicie smacznie ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...