Nikt nie powinien być
do niczego zmuszany, a szczególnie do gotowania..., albo to kochasz albo
nienawidzisz, ja zaliczam się do tej pierwszej grupy J
Nie wystarczy dobry warsztat i przygotowanie, jeżeli nie masz radości z przygotowywania potrawy to i tak nic z tego nie wyjdzie. Gotowanie to sztuka, a prawdziwy kucharz to artysta, który potrafi manipulować wszystkimi zmysłami...jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to uczta dla zmysłów - potrawa powinna być jak dzieło sztuki, które łączy w sobie nieziemski smak i zapach oraz obłędny wygląd. Nie chodzi o to by było idealnie, zbyt skomplikowanie, czasem niesamowity smak ukryty jest w najprostszych składnikach, trzeba go tylko wydobyć, delikatnie podkreślić. Jedzenie jest chyba jedyną rzeczą, która w tak niezwykły sposób łączy ludzi, różne kultury, tu nie potrzeba słów, ważne są tylko zmysły.
Nie wystarczy dobry warsztat i przygotowanie, jeżeli nie masz radości z przygotowywania potrawy to i tak nic z tego nie wyjdzie. Gotowanie to sztuka, a prawdziwy kucharz to artysta, który potrafi manipulować wszystkimi zmysłami...jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to uczta dla zmysłów - potrawa powinna być jak dzieło sztuki, które łączy w sobie nieziemski smak i zapach oraz obłędny wygląd. Nie chodzi o to by było idealnie, zbyt skomplikowanie, czasem niesamowity smak ukryty jest w najprostszych składnikach, trzeba go tylko wydobyć, delikatnie podkreślić. Jedzenie jest chyba jedyną rzeczą, która w tak niezwykły sposób łączy ludzi, różne kultury, tu nie potrzeba słów, ważne są tylko zmysły.
Dlaczego zaczęłam swoją
przygodę z Akademią Kurta Schellera? Nie zamierzam raczej zostać profesjonalnym
kucharzem, po prostu jedzenie i gotowanie jest moją wielką namiętnością. Chcę
poznawać nowe potrawy i smaki, samodoskonalić się, po prostu spędzić miło czas
w towarzystwie przepysznych aromatów, prawdziwego Mistrza Kuchni oraz innych
pasjonatów gotowania. Nastrój podczas kursu jest cudowny, na samym początku
atmosfera jest trochę spięta (nikt się nie zna), ale po chwili Kurt Scheller
potrafi ją doskonale rozładować, potem wspólne gotowanie staje się już tylko
przyjemnością i zabawą ;)
Kurt
Scheller, jego słynne wąsy i beret ;)
Na moim pierwszym kursie gotowaliśmy tylko wegetariańskie potrawy, które wcale nie są nudne i bez smaku jak niektórzy uważają. Przedstawiam Wam sześć potraw, które przygotowywałam. Wybierzcie jedną, a ja postaram się ją odtworzyć, umieścić zdjęcia, wszystkie wskazówki i oczywiście przepis na blogu ;)
Terryna z koziego sera i Mascarpone na liściach winnych z malinami
Naleśniki z beszamelem i grzybami
Gratynowane figi
Tarta z karczochów z serem Ricotta z dodatkiem pieczonych bakłażanów i cykorii
Pietruszkowy crème brûlée z vinaigrette orzechowym i Białe szparagi z sosem vinaigrette
Kurt Scheller i jego uroczy pies ;)
fotograf: Oleszka
miejsce: Akademia Kurta
Schellera
hahaha wąsy to on ma niezłe :D
ReplyDeletepiszesz o gotowaniu jak nawiedzona
ReplyDeleteBo jestem ;D
Deleteto dobrze, że o jedzeniu piszecie bo przynajmniej widać, że nie jesteście pochłonięte manią odchudzania :P
Deletemoże i wegetariańskie, ale wyglądają smacznie;)
ReplyDeletemm..wyglądają pysznie :)
ReplyDeletezapraszam do siebie.
nowa notka!
niektóre dania wyglądają naprawdę przepysznie :)
ReplyDeleteuwielbiam Kurta :D
ReplyDeleteprzepysznie to wszystko wygląda ! ;)
ReplyDeletenaleśniki!
ReplyDeleteszalone wąsy :D
ReplyDeleteWygląda to wszystko bardzo apetycznie :) osobiście, nie znam się na kuchni wegetariańskiej i pewnie jak większości wydaję mi się to mdłe i bez smaku :)(chodzi mi o całe dania, warzywa gotowane ubóstwiam :D) i teraz patrzę na te zdjęcia i jestem w szoku (szczególnie spodobała mi się Terryna z koziego sera) :) czekam na post o daniach wegetariańskich :D
ReplyDeletehttp://linde-lo.blogspot.com/ - Moda w moim stylu :)
Obserwujemy?
Wonderful photos. :)
ReplyDeleteYour blog is awesome! I'm your new follower.
By the way my sister and me have a new blog. We would like to if you can visit it and if you will be like it so become a new follower. Thanks :)
http://r0s3s4rebl4ck.blogspot.cz/
super zdjecia tych wszystkich potraw ;) napewno sa smaczne ;D
ReplyDeletezazdroszcze kursu ja ostatnio mysle o kursie cukierniczym ;p
Możesz coś więcej powiedzieć o samym szkoleniu, ogólnie czy polecasz ( dla amatorów ;] )? Są warte ceny?
ReplyDeleteii mówisz "na moim pierwszym kursie", tzn że w planach następny czy już był :)
Zuza
Kursy są świetne i na pewno mogę je polecić, właściwie wszyscy to amatorzy, łączy nas miłość do gotowania ;)
DeleteKursy jednodniowe kosztują 220zł, a wszystkiego możesz się dowiedzieć ze strony akademii: www.schelleracademy.pl
Byłam już na kursie sushi, kuchni włoskiej, a w ten poniedziałek czeka na mnie kuchnia chińska ;)
Te kursy stały się już moim uzależnieniem ;)
A, chciałabym poznać przepis na Terrynę z koziego sera :)
ReplyDeleteZuza
Świetnie !
ReplyDeleteseems like so tasty..
ReplyDeleteanyway I already following back. thank you for following me ;)
xoxo
www.jiglycious.com
Wow, sporo tych kursów masz za sobą :) Widać, że kochasz gotować, a dania wyglądają obłędnie <3
ReplyDeleteW wolnej chwili zapraszam do siebie, oraz zachęcam do udziału w rozdaniu.
WOW, everything looks nice :D
ReplyDeleteXoXo
http://abudhabifood.blogspot.com
Rewelacja! Ja też uwielbiam gotować, ale chyba nie aż do tego stopnia co Ty :) Niemniej jednak sama jestem wegetarianką, więc takie potrawy to dla mnie faktycznie uczta!
ReplyDeleteJa kucharzenia uczyłam się małymi krokami, byłam dość oporna, tym bardziej, że nie jadałam obiadów. Po wizytach w szpitalu musiałam wszystko zmienić i nauczyc się funkcjonować w kuchni i sama sobie gotować.
ReplyDeleteNie spodziewałam się, że może to przynieść tyle radości i satysfakcji.
Uwielbiam eksperymentować i poznawać nowe smaki, pokochałam przyprawy i zioła. Uwielbiam kuchnię azjatycką i owoce morza:)
Pozdrawiam
Cleo-inspire
mhm pysznie to wygląda :D
ReplyDeleteKochana, pokaż jak wszystkie przygotować ;) Wszystko wygląda mega smacznie:) Uwielbiam taką kuchnie;)
ReplyDeletehttp://annaantje.blogspot.com/
Wiem, że potrawy wegetarianskie mogą byc pyszne, bo sama od wielu lat nie jem mięsa, ale przyznaje ze smutkiem, że niestety nie tak wygląda mój typowy posiłek... Ślinka leci i zjadłabym wszystko (no moze oprócz terryny, bo koziego sera nie lubię:)). A w szcególności zaciekawił mnie pietruszkowy creme brulle.
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
oj, jak to wszystko smacznie wygląda :3
ReplyDeleteHaha najlepsze są wąsy! :D
ReplyDeleteBądź, co bądź jedzenie wygląda niesamowicie!!
Zapraszam do siebie na mały ShopMyClothes :)
niestety nie jestem fanką takiego jedzenia :)
ReplyDeleteO ja! Też chciałabym iść na taki kurs ;). Ale z braku czasu mogę tylko poprosić Ciebie o te przepisy tu na blogu ;). Kochana, ja bym chciała wszystkie :P Ale jeśli można wybrać tylko jeden, to mnie zaintrygowała :
ReplyDeleteTarta z karczochów z serem Ricotta z dodatkiem pieczonych bakłażanów i cykorii ;).
P.S. Pięknie napisałaś ten tekst o jedzonku ;).
Buziaki :*
Pietruszkowy crème brûlée z vinaigrette orzechowym i Białe szparagi z sosem vinaigrette
ReplyDeleteChętnie poznam ten przepis:)
Deletewow everything looks delicious!
ReplyDeletejessica
http://www.jumpintopuddles.com
o kurcze, jakie świetne... (; poproszę przepis na tartę
ReplyDeleteŚwietne te kursy.. Podasz przepis na jakieś danie z nich ? Fajny blog,jesteśmy tu pierwszy raz,ale na pewno nie ostatni. Zapraszamy do nas,na http://our-individual-world-of-fashion.blogspot.com/. Może Ci się spodoba i zaobserwujesz lub skomentujesz nas blog ? Obserwujemy ? ;)
ReplyDeleteszkoda, że nie "czuję" gotowania :)
ReplyDeletezdecydowanie należę też do tej pierwszej grupy :) kiedyś chętnie wybiorę się na jakiś kurs, to na pewno.
ReplyDeleteBardzo chętnie poznałabym przepis na pietruszkowe creme brulle! :D wygląda wspaniale, zresztą jak wszystko!
ReplyDeleteSuch fantastic pictures !m drooling over ...
ReplyDeleteFollowing you,please follow back to keep in touch through comments!
Snoozer Loser Terrarium print scarf giveaway!!
taki kurs to na pewno świetna sprawa :) wszystkie potrawy wyglądają pysznie :)
ReplyDeleteAjajaj, tyle smakowitości. Aż ślinka cieknie. ^^
ReplyDeleteTen creme brulle pietruszkowy brzmi niezwykle podniecająco:)
ReplyDeletewszystko wygląda niesamowicie smacznie ;)
ReplyDelete