Kontynuujemy naszą serię
śniadaniową, tym razem banalnie prosty przepis na porridge - czyli nic innego
jak rozgotowane płatki owsiane. Nie brzmi to może zbyt zachęcająco, poza tym
sama porrige nie jest zbyt wyględna. Gdy ją pierwszy raz ujrzałam określiłam
ją mianem "szarej papki". Jednak nie pozwolę na nią powiedzieć złego
słowa od momentu, kiedy uratowała mnie od śmierci głodowej (przynajmniej
rano) w pewnym ultra amerykańskim hotelu, w którym na śniadaniu zostałam
osaczona przez liczne słodkie bułeczki, ciasteczka, gofry, pankejki oraz inne
słodkości i dopiero na szarym końcu dostrzegłam "szarą, bezkształtną
papkę". Zaryzykowałam i skosztowałam tego specjału. Jeżeli mam być szczera
to sama owsianka na wodzie nie powala smakiem, ale właśnie to, że jest dla niektórych
za mdła dla mnie jest akurat zaletą. Dzięki temu, że jest delikatna w smaku
może się ciągle zmieniać - raz być przyrządzona na słodko, drugi raz na słono,
a jeszcze innym razem na ostro. Latem najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i
warzywami, za to zimą idealnie się komponuje z suszonymi owocami, orzechami,
nasionami, powidłami lub rozgrzewa w towarzystwie przypraw korzennych.
Dlaczego porridge jest idealna na śniadanie?
·
zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe:
węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
·
zawiera witaminę B6, która poprawia pamięć,
koncentrację i przyswajanie wiedzy
·
zawiera cynk i krzem, który dobroczynnie wpływa na
włosy, skórę i paznokcie
·
zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i
jednocześnie hamuje na długo uczucie głodu
Potrzebne: (na 1 porcję)
200ml wody (trochę mniej niż szklanka)
4 łyżki płatków owsianych
pół dojrzałego banana
+ na co tylko macie ochotę ;)
świeże i suszone owoce, orzechy, nasiona (lepsze są
lekko podprażone na patelni), miód, powidła, czekolala, jogurt, karmel, mak,
imbir, cynamon...
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy rozgnieconego
banana i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy płatki zaczną wypływać ku górze
zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotową porridge nakładamy do miseczki i posypujemy czym tylko chcemy - ja
najbardziej ją lubię z malinami i borówkami ;)
Innym razem pokażę wersję na słono i ostro ;)
Smacznego! ;)
Porcja ok. 200kcal
fotograf: Oleszka
Ile mniejwięcej zajmuje przygotowanie? Rano głównie zależy mi na czasie i nie wiem czy to potrawa dla mnie :)
ReplyDeleteNa szczeście nie za długo, ok. 5-7 min ;)
DeleteWygląda pysznie :) Zrobię sobie kiedyś na śniadanko jak kupię płatki owsiane > Mniam :)
ReplyDeleteOhh YES. I love it!!!
ReplyDeletewygląda pysznie .
ReplyDeleteobserwujemy ?
bardzo mi zależy.
http://fashion-our-lives.blogspot.com/
Jejku, jak ja kocham śniadania! Przed chwilą zjadłam bardzo podobne do tego które przedstawiłaś, ale moje było bardziej owsiankowe i dodałam trochę dżemu malinowego, który moja babcia wczoraj zrobiła :)
ReplyDeleteWygląda znakomicie! Ja już obserwuję :>
ReplyDeleteWygląda bardzo apetycznie!
ReplyDelete♥
Z tymi owocami wygląda bardzo smacznie. A jeśli do tego jest to zdrowe i takie proste, to chyba muszę sama spróbować. :D
ReplyDeletewygląda przepysznie. szkoda, że nie mogę jeść płatków owsianych :(
ReplyDeletehmmm wygląda smakowicie, sama uwielbiam takie dania na śniadanie ;)
ReplyDeletethat good looking <3
ReplyDeletexxx
www.esteephs.blogspot.com.es
pycha*,*
ReplyDeleteUwielbiam paciaje wszelkiej maści:) tak więc napewno Twój przepis jest wart grzechu:)
ReplyDeleteo matko, chcę taką miseczkę w kształcie serca! :)
ReplyDeletenajlepsze na smutki :)
ReplyDeletedziękujemy za wszystkie komentarze! :)
ReplyDeleteBardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.
ReplyDeletePozdrawiam
Stop by my web site; spis stron