Tuesday, 26 June 2012

Rozdanie nagród!

Wczoraj w Łazienkach Królewskich odbyło się  wręczenie nagród zwyciężczyniom naszego pierwszego konkursu. Pogoda dopisywała, nastroje też, zresztą obejrzyjcie zdjęcia ;)

Koszula - DKNY, spodenki - River Island, bransoletka, naszyjnik - Swarovski



 "Cieszę się, że została stworzona możliwość rozwinięcia zarówno zdolności kreatywnego myślenia i tworzenia, jak i wiedzy na temat świata mody. Moda i fotografia - te trzy słowa obrazują w pełni dzisiejszą uroczystość. Asiu i Oleszko, pokazałyście (…), że moda jest " zjawiskiem" dotyczącym każdego człowieka. Jesteśmy cząstką mody(…), przecież moda to MY" – Gosia Rudowska (1. miejsce)



"Fantastyczne rozdanie, cudowne nagrody i obłędnie wyglądający tort, którego niestety nie zdążyłam spróbować…" – Ania Ochrymowicz (2. miejsce)




"Od jakiegoś czasu jestem zafascynowana językiem francuskim, więc "Historia piękna" po francusku to dla mnie wymarzony podarunek. Co do całej uroczystości: Nie jedliście tego tortu? Macie czego żałować!" – Kinga Braksal (wyróżnienie)

 Od lewej: Oleszka, Ania, Gosia, Kinia, Asia

Muszę Wam zdradzić, że moda nie jest moją jedyną pasją,  interesuję się także gotowaniem, odkrywaniem nowych smaków i przede wszystkim zdrowym odżywianiem. Dlatego w przyszłości pojawi się więcej postów związanych ze sztuką jedzenia. 

Na ceremonii nie mogło zabraknąć pysznego tortu. Zdecydowałam się na lekki, owocowy torcik - idealny na taką słoneczną pogodę ;)

Przepis na mój "Piankowy, leśny raj"


Potrzebne:
tortownica lub obręcz do tortów o średnicy 26cm
folia aluminiowa

Spód:
200g białej czekolady rozpuszczonej
200g ciasteczek zbożowych

Masa:
1 op. galaretki malinowej (75g)
175ml wrzącej wody
500g serka naturalnego homogenizowanego
120g cukru (podzielone na 90 i 30g)*
400ml śmietany kremówki 36%
250g malin

*w oryginalnym przepisie 150g (100 i 50g), ale ja wolę mniej słodkie torty ;)

Wierzch:
200ml śmietany kremówki 36%
1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
1 op. cukru waniliowego (ok. 32g)
maliny, czarna porzeczka, jagoda kamczacka do przybrania

Spód:
Ciastka kruszymy na drobno (ja ta robiłam ręcznie, ale można użyć tłuczka lub wałka). Wysypujemy do miski i mieszamy z rozpuszczoną białą czekoladą. Masę wykładamy na wyłożoną folią aluminiową tortownicę. Wstawiamy ją do lodówki.

Masa:
Rozpuszczamy galaretkę w 175ml wrzącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek miksujemy ze 90g cukru. Wlewamy do niego chłodną galaretkę i ponownie miksujemy. Kremówkę ubijamy z resztą cukru (30g) i dodajemy ją ostrożnie do masy serowo-galaretkowej. Wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki.

Wierzch:
Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Smarujemy nią stężały tort. Przybieramy malinami, czarną porzeczką i jagodą kamczacką. 

Moja interpretacja przepisu z bloga "Kuchnia nad Atlantykiem" 
Oleszka


fotograf: Asia

15 comments:

  1. I complimenti per vincitori e per Oleszka chi e' maestro di pasticcere :)

    Le mano che tiene la torta e' molta bella :>

    ReplyDelete
  2. ta sesja jest dotychczas najlepsza

    ReplyDelete
  3. Obłędna relacja!

    ReplyDelete
  4. Brązowe spodenki są powalające! <3
    Jak je zobaczyłam to padłam.

    ReplyDelete
  5. Ps:Chyba stałam się waszą wielką fanką.
    Obserwuję! :)

    ReplyDelete
  6. Oby więcej takich konkursów i nagród!

    ReplyDelete
  7. ale nagrody! no ładnie:)
    aż pożałowałam że dopiero trafiłam na Waszego bloga ;)

    ReplyDelete
  8. świetny blog! ;]
    obserwuję i czekam na kolejne notki ;]

    pozdrawiam, Aieaa.;)

    ReplyDelete
  9. lovely photos! the cake looks delicious! xx

    http://www.theprovocativecouture.com/

    ReplyDelete
  10. dziękujemy za wszystkie komentarze! :)

    ReplyDelete
  11. Ale cudowne spodenki Oleszko :) Nagrody również powalająca!
    Czekam na więcej konkursów

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...